El Centre de Formació Pràctica treballa en un nou projecte que pretén recuperar la figura de l’aprenent en empreses del sector industrial del territori, una demanda històrica del teixit empresarial, que sovint es troba amb dificultats per trobar professionals amb la formació adequada per treballar-hi. Així, és previst que a principis de l’any vinent comenci a impartir-se un certificat de professionalitat en Mecanització per arrencament de ferritja que es farà en modalitat dual, és a dir, que combinarà la formació a l’aula i la formació a l’empresa. El projecte sorgeix després que l’any 2018 el CFP participés en una prova pilot conjuntament amb el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i la Fundación Bankia por la Formación Dual, que va permetre impartir el primer certificat de professonalitat dual de tot Catalunya.
L’experiència adquirida en aquell moment permet al CFP optar a un nou programa del SOC que vol reduir l’atur millorant els nivells de formació de les persones de col·lectius vulnerables i implicar les empreses en aquest procés. Tant els alumnes com les empreses que hi participin rebran un acompanyament personalitzat mentre duri el programa.
En aquests moments, el CFP ha començat la selecció de les empreses candidates a participar en el projecte. La proposta és molt atractiva perquè podran contractar un treballador durant tot un any sense cap cost, ja que el salari estarà subvencionat pel programa. El programa els servirà per formar i conèixer un futur treballador, que posteriorment podran incorporar a la seva plantilla ja plenament format d’acord amb les seves necessitats.
Pel que fa als alumnes, el CFP busca joves d’entre 18 i 29 anys que vulguin aprendre Mecanització per arrencament de ferritja. Les persones interessades en el programa rebran una formació a mida prèvia abans d’entrar-hi, que els permetrà explorar el sector i assolir les competències mínimes prèvies que sol·licitin les empreses. Aquesta formació prèvia també servirà perquè les empreses coneguin les persones candidates i per tant, serà part del procés de selecció.
En la prova pilot que es va portar a terme fa tres anys, hi van paticipar 7 joves i 4 petites i mitjanes empreses del sector del metall de la comarca. El balanç que van fer-ne tant els alumnes com les empreses van ser molt positius, i en molts casos l’aprenent va quedar-se a treballar a l’empresa un cop finalitzada la formació.